Shōden

Zoals eerder genoemd bij de uitleg over Usui Reiki Ryōhō en de 'cursusvorm' is Shōden het punt waar je begint. Shōden is een Japans woord dat het begin van een pad aangeeft en de naam die aan het eerste niveau in Usui Reiki Ryōhō is gegeven.
Wie je ook bent, wat je achtergrond ook is, wat er nu wel of niet in je rugzak zit; Shōden is waar je begint. En vanaf dat punt ontwikkel je in je eigen tempo verder, of dit nu 'langzaam' of 'snel' is - dit is relatief en persoonlijk.

Kenmerken of inhoud van Shōden

Het is goed om zo min mogelijk gehecht te zijn aan verwachtingen en geen specifieke verwachtingen te hebben over wat je zal gaan ervaren, zodat je zo open en vrij mogelijk kunt ontwikkelen. Desondanks is er wel een globaal beeld te schetsen van de elementen die je gaat tegenkomen, zodat je weet waar je aan begint.

Hieronder de belangrijkste elementen van Shōden:

  • Meditatie - regelmatige beoefening in eigen tijd
  • Gokai - vijf principes voor het dagelijks leven die je helpen bewust te leven en te groeien
  • Reiju - een soort spirituele zegening dat werkt met spirituele energie om je ontwikkeling te ondersteunen
  • Handoplegging - het leren gebruiken van spirituele energie om je eigen lichamelijk en geestelijk welzijn te bevorderen

Naast deze elementen maak je uiteraard kennis met de geschiedenis van dit spirituele pad en krijg je enkele ondersteunende technieken aangereikt. De bedoeling is om de meditaties, de vijf principes en de handoplegging in je leven te integreren zodat je optimaal kunt groeien.

Vier fasen & certificaat

In de oorspronkelijke Japanse vereniging (Usui Reiki Ryōhō Gakkai) bestaat Shōden uit vier fasen. De Japanse namen van deze fasen zijn: Dai Roku Tō, Dai Go Tō, Dai Yon Tō, Dai San Tō. Iedere fase omvat bepaalde technieken/meditaties en kenmerkt zich door een bepaalde mate van ontwikkeling. Omdat we met Hikari Reiki de beoefening zo dicht mogelijk bij de Japanse oorsprong willen houden worden dezelfde vier fasen binnen Shōden aangehouden. Deze fasen zijn ook aangegeven op het certificaat dat je krijgt.
Als je de laatste fase van Shōden hebt bereikt en hebt geïntegreerd in je leven dan staat de weg open om aan Okuden te beginnen.

Beginnen met Shōden

De introductie tot Usui Reiki Ryōhō, en daarmee het Shōden niveau, vindt traditioneel plaats op minimaal vijf (aaneengesloten) dagen, waarbij je iedere dag enkele uren les krijgt en dagelijks Reiju ontvangt. Deze introductie is in principe individueel en de exacte duur en de invulling van iedere dag is toegespitst op jouw tempo, aanleg en behoefte.
Met wat je in deze dagen leert kun je aan de slag. Je maakt het eigen.

Iedere maand wordt er een oefenmoment (shūyōkai) georganiseerd waar je samen met anderen de technieken en meditaties kunt (be)oefenen, je weer Reiju ontvangt en waar je tips en eventueel nieuwe technieken/meditaties krijgt aangereikt. Aanwezigheid bij deze (be)oefenmomenten is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.

De kosten voor deze introductie: € 150,-
Er zijn verder geen bijkomende kosten. De maandelijkse oefenmomenten (shūyōkai) zijn gratis.

Interesse?

Is je interesse gewekt, wil je meer weten over dit pad, twijfel je of je wilt beginnen of weet je het al zeker?
Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.