Okuden

Okuden is het tweede niveau in Usui Reiki Ryōhō. De Japanse naam van dit niveau geeft aan dat het hier gaat om het innerlijk, of het hart, van de traditie die je volgt. Als je de dingen die je leert in Shōden eigen hebt gemaakt en hebt geïntegreerd in je leven, dan staat de weg open om aan Okuden te beginnen.

De technieken en meditaties in Usui Reiki Ryōhō hebben een logische opbouw. De eerste techniek of meditatie legt de basis voor de tweede, enzovoort. Zonder de basis van Shōden kan je niet aan Okuden beginnen, omdat er dan geen ondergrond is waarop je verder kunt bouwen.

Kenmerken en inhoud van Okuden

Okuden bestaat uit twee delen: Okuden Zenki en Okuden Kōki. De elementen binnen het Okuden traject helpen je om onderscheid te maken tussen werkelijkheid en illusie, om zo nog dichter bij je ware natuur te komen.

  • Okuden Zenki - Zenki staat voor het eerste deel. Je bouwt voort op de meditaties uit Shōden en krijgt enkele nieuwe technieken aangereikt. De introductie tot Okuden Zenki duurt meestal een dag(deel) en daarna (be)oefen je in eigen tijd en op shūyōkai verder.

  • Okuden Kōki - Kōki staat voor tweede deel. In deze fase leer je in stappen enkele specifieke energieën en een nieuwe staat van bewustzijn kennen. Dit wordt verspreid over enkele weken, maanden of misschien enkele jaren. Je kunt pas met een nieuwe stap beginnen als je de huidige stap helemaal hebt gelopen. Iedereen is anders en jouw tempo en aanleg is hierin leidend.

Net als in Shōden spelen meditatie, Gokai, ondersteunende technieken, Reiju en handoplegging ook in Okuden een centrale rol.
Beide delen van Okuden (Zenki & Kōki) staan vermeld op het certificaat dat je krijgt aan het eind van de introductie tot Okuden Zenki (het eerste deel).

Beginnen met Okuden in de dōjō in Bad Nieuweschans

De kosten voor het beginnen aan Okuden: niets, tenzij je er zelf iets voor wilt geven.
De reden hiervoor is dat, wanneer je toe bent aan Okuden, we waarschijnlijk al een tijd met elkaar onderweg zijn. Usui Reiki Ryōhō zie ik niet als een cursus, maar als een spirituele leer en levenswijze. Het delen van dit pad is een passie en geen manier om mijn brood te verdienen. Als iemand toe is om aan Okuden te beginnen en diegene in Shōden een structurele en toegewijde beoefening heeft opgebouwd, dan is dat voor mij 'betaling' genoeg.

Er zijn verder geen bijkomende kosten. De maandelijkse oefenmomenten (shūyōkai) zijn gratis.

Ergens anders les gehad en overstappen naar Hikari Reiki?

Als je ergens met een Reikimethode of met Usui Reiki Ryōhō bent begonnen en behoefte hebt om op een nieuwe plek verder te gaan dan kan je overwegen om je pad bij Hikari Reiki te vervolgen.
Zoals eerder omschreven heb je de fundering (de vaardigheden, de ervaring) die in Shōden gelegd wordt nodig om aan Okuden te kunnen beginnen. Een spiritueel pad als dit is, zoals het hoort, toegesneden op de leerling. Een kennismakingsgesprek is een mooie gelegenheid om samen te bespreken waar en hoe je op het pad kunt beginnen.

Neem gerust contact met me op als dit je aanspreekt en je wilt kijken of dit pad iets voor je is.