'Cursus' - Usui Reiki Ryōhō leren

In de titel van deze pagina staat 'Cursus' tussen aanhalingstekens. Daar heb ik voor gekozen omdat de vorm waarin ik Usui Reiki Ryōhō (URR) doorgeef niet echt een cursusvorm is, maar meer een traject zoals dat ook in de meer oorspronkelijke Japanse vorm gebruikelijk is. Het is een Japanse spirituele leer; een persoonlijk pad waarbij je je spiritueel ontwikkelt. Het wordt toegesneden op wat de leerling nodig heeft en het is daardoor van tevoren niet te zeggen hoe lang een bepaalde fase duurt. Iedereen die begint met Usui Reiki Ryōhō begint bij het begin: Shōden.

Ben je geïnteresseerd in spirituele ontwikkeling en spreekt Usui Reiki Ryōhō je aan? Dan kan je hieronder meer lezen over de verschillende fasen en hoe je kunt beginnen.

Niveaus

Er zijn twee niveaus waarop je kunt leren en beoefenen, namelijk:

  1. Shōden - het begin
  2. Okuden - het hart van de weg; de verdieping

Klik op bovenstaande niveaus om meer te weten te komen over de inhoud van de niveaus of graden Shōden en Okuden.

Wellicht heb je op andere websites of in boeken ook iets gelezen over een derde niveau met de naam Shinpiden. In de oorspronkelijke Japanse vereniging (Usui Reiki Ryōhō Gakkai) besloot men na de dood van de grondlegger om de hele spirituele leer in de niveaus Shōden en Okuden aan te bieden. Shinpiden werd een soort eretitel. Met Hikari Reiki volgen we die traditie. Meer daarover en over het leren 'na' Okuden kun je lezen op de pagina: Hoe zit het met Shinpiden?

Vorm, duur en begeleiding

Als je met Usui Reiki Ryōhō begint, dan begin je bij Shōden met een introductie die minimaal 5 aaneengesloten dagen duurt, zodat je meteen een goede start maakt. In overleg met jou wordt besloten op welke dagen en tijdstippen je deze introductie komt volgen. Je krijgt tijdens deze introductie informatie, enkele oefeningen/technieken en een meditatie aangereikt - dit alles in je eigen tempo. Deze dagen oefenen we samen, ontvang je iedere dag Reiju en is er ruimte voor aanwijzingen, het delen van ervaringen en het stellen van vragen.

Na deze dagen (be)oefen je in je eigen tijd verder. Nieuwe meditaties, tips en aanwijzingen worden aangereikt op het moment dat je er aan toe bent en de huidige meditatie/oefening onder de knie hebt. De maandelijkse oefenmomenten zijn hier zeer geschikt voor.

Hoe lang iedere stap duurt is niet van tevoren te zeggen en hangt af van je aanleg, ervaring en de tijd die je er in stopt. Het gaat om jouw persoonlijke, spirituele ontwikkeling en we nemen er de tijd voor die het nodig heeft. Dit geldt voor de stappen binnen het niveau Shōden, maar bijvoorbeeld ook voor het moment waarop je kunt beginnen met Okuden (het tweede niveau).

Maandelijkse oefenmomenten (Shūyōkai)

Iedere maand wordt er in de dōjō in Bad Nieuweschans een oefenmoment georganiseerd waar beoefenaars samen kunnen komen. In het Japans wordt dit een shūyōkai genoemd. Dit is een goed moment om ervaringen te delen, vragen te stellen en tips uit te wisselen. We mediteren en (be)oefenen samen en je ontvangt weer Reiju. Het aanleren van nieuwe oefeningen/meditaties gebeurt ook tijdens deze shūyōkai, op het moment dat je er aan toe bent. Het is dus van belang om met enige regelmaat deze shūyōkai te bezoeken als je verder wilt. Je kunt iedere maand opnieuw aangeven of je wel of niet komt.

Beginnen met Usui Reiki Ryōhō in de dōjō in Bad Nieuweschans (provincie Groningen)

Als je wilt beginnen met Usui Reiki Ryōhō dan kan je via e-mail of via deze website contact met me opnemen. Na een kennismaking kunnen we de data voor de introductie plannen.
Ook als je nog niet zeker weet of dit pad iets voor je is kun je contact met me opnemen en kunnen we via e-mail of tijdens een gesprek hier in Bad Nieuweschans kijken of het iets voor je is.