Shinpiden

Shinpiden is het derde niveau of de derde graad waarop je kunt leren in Usui Reiki Ryōhō.
In Westerse teksten zie je dit woord vaak vertaald als "mystery teachings" of "mysterie onderwijs" (wat neerkomt op mystieke leer).

De kanji voor het woord verwijzen naar het hogere, naar iets wonderlijks en naar de essentie of kern.

De kern van Shinpiden

De kanji die voor het woord Shinpiden gebruikt worden geven een goede hint over waar dit niveau over gaat: de kern van Usui Reiki Ryōhō, de essentie van spiritualiteit, van het leven. Het gaat op dit niveau over wie (wat?) je bent, de zin van het bestaan en leven in harmonie en eenheid. Het is een reis waarbij het oorspronkelijke doel is om dezelfde staat van verlichting te bereiken als de grondlegger, Usui-sensei.

Usui-sensei heeft veel richtlijnen nagelaten, maar ik denk dat hij vooral zijn Satori aan veel mensen wilde onderwijzen.

— Hiroshi Doi, lid van de oorspronkelijke Japanse vereniging Usui Reiki Ryōhō Gakkai

Net als in de voorgaande fasen spelen meditatie, Gokai, ondersteunende technieken, Reiju en handoplegging een belangrijke rol.
Ieder niveau brengt eigen uitdagingen met zich mee en dat geldt ook voor Shinpiden. Je kunt bovendien steeds weer nieuwe lagen ontdekken in de meditaties, de vijf principes, de Reiju enzovoort.
Usui Reiki Ryōhō is een levenspad of leefwijze en kent daarom geen formeel einde en dat wordt juist in deze fase extra duidelijk.

Shinpiden, de leraar?

In de meeste cursussen die zich richten op Usui Reiki Ryōhō in het Westen wordt Shinpiden gezien als het niveau van de leraar. In de oorspronkelijke Japanse vereniging, Usui Reiki Ryōhō Gakkai, ligt dat net iets anders. Niet iedereen heeft de wens of passie om leraar te worden en het is niet iedereen op het lijf geschreven. De beoefenaar op Shinpiden niveau die de kern van de leer heeft ervaren, die voldoende ervaring heeft en die geschikt is om het over te dragen aan anderen kan in de oorspronkelijke Japanse vereniging worden uitgekozen om leraar te worden. De leraar wordt in deze traditie shihan genoemd. Tegenwoordig heeft iedere afdeling van de vereniging 1 shihan. Als een shihan overlijdt of ophoudt met lesgeven wordt er een nieuwe shihan gekozen uit de aanwezige beoefenaars op Shinpiden niveau.

Shinpiden bij Hikari Reiki in Groningen

Omdat we met Hikari Reiki zo dicht mogelijk bij de Japanse oorsprong willen blijven staan hanteren we dezelfde terminologie als in Japan: Shinpiden is het derde en laatste niveau waarop je kunt leren en een pad zonder eind, de shihan is de beoefenaar op Shinpiden niveau die ervaren heeft waar Usui Reiki Ryōhō over gaat en dit kan overdragen.

Als je de trajecten van Shōden en Okuden hebt doorlopen en alles wat je hebt geleerd en ervaren hebt geïntegreerd in je leven dan kan je voor Shinpiden worden uitgenodigd. Shinpiden is een pad zonder eind, een levenswijze, en de begeleiding is in principe individueel. Op dit niveau kan je leren om Reiju te geven en desgewenst ondersteunen tijdens de maandelijkse oefenmomenten (shūyōkai).

Om dezelfde reden als bij Okuden zijn er geen kosten verbonden aan de introductie tot Shinpiden. Motivatie en beoefening is 'betaling' genoeg.

Ergens anders les gehad en overstappen naar Hikari Reiki?

Ook als je ergens anders een Reikicursus hebt gevolgd of ergens anders met Usui Reiki Ryōhō bent begonnen en je overweegt om op een nieuwe plek verder te gaan met je pad, dan staat de deur van Hikari Reiki voor je open. Een spiritueel pad zoals Usui Reiki Ryōhō is persoonlijk en toegesneden op de behoefte en het tempo van de leerling. Om aan Shinpiden te kunnen beginnen heb je de fundering nodig die in Shōden en Okuden wordt gelegd. Een kennismakingsgesprek is bij uitstek geschikt om uit te zoeken of dit pad (en Hikari Reiki) iets voor je is, om je vragen te stellen en uit te zoeken hoe de praktische start op dit pad bij Hikari Reiki er voor jou uit kan zien.